Hruškovica od Žufánka se vyrábí výhradně z hrušek odrůdy Williams. Jedná se o limitovanou edici archivního destilátu, který zrál v sudu z francouzského bílého dubu. Na výrobu 1 litru Hruškovice se spotřebuje přibližně 13 kg šťavnatých hrušek Williams.
Hruškovica z dubového sudu má krásnou zlatavou barvu. V chuti je jemnější a plnější. V dubové variantě se stáčí jako 40 %.
Doporučovaná teplota pro skladování a podávání je v rozmezí 10 až 15 °C.
Něco o hrušce
Odrůda Williams byla vyšlechtěna v Anglii v 2. polovině 18. století. V České republice byla povolena v roce 1954. Český název je Čáslavka. Odrůda je křížencem odrůd 'Pařížanka' a 'Charneuská'. Hrušky se sklízí tvrdé v srpnu, ke konzumaci dozrávají nejpozději v září. Hruška je sladká, šťavnatá, máslovitá, měkká a jemná.
Alkohol | 40 % |
Objem lahve | 0,5 l |
V internetovém obchodě vina-rumy.cz platí zákaz prodeje alkoholu osobám mladších 18 let.